Svijet
Trending

Vođa Hamasa za dlaku izbjegao hapšenje dok ga izraelske snage love u tunelima u Gazi

Prema izvještajima, izraelske trupe približile su se hvatanju vođe Hamasa sa sjedištem u Gazi u mreži podzemnih tunela enklave.

Yahya Sinwar, kojeg je Izrael identificirao kao organizatora zločina 7. oktobra, za dlaku je izbjegao zarobljavanje od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Shin Bet, sigurnosne agencije, “više od jednom” posljednjih sedmica, izvijestio je Kanal 12, pozivajući se na neimenovano osiguranje zvaničnici.

Snage su se usmjerile na područja mreže podzemnih tunela u Gazi gdje se očekuje da se krije vođa Hamasa, a južni grad Khan Younis sada je u fokusu potrage.

Obavještajni izvještaji ranije tokom rata navode da se Sinwar selio s mjesta na mjesto i da se nije zadržavao ni na jednoj lokaciji duži vremenski period. Ranije ovog mjeseca, trupe IDF-a opkolile su njegovu kuću u Khan Younisu, gdje su vjerovali da se skriva pod zemljom.
Izraelska vojska se navodno suočila sa pitanjima zašto još nije eliminisala Sinwar. Pretpostavlja se da je general-pukovnik Herzi Halevi, načelnik štaba IDF-a, pozvao na oprez, podsjetivši vladu da je SAD-u trebalo 10 godina da lociraju i ubiju Osamu bin Ladena.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button